Bli av med avloppslukt i badrummet

Tycker du att det luktar avlopp i badrummet? Dålig lukt som sprider sig i bostaden är aldrig roligt. Vissa lukter är tillfälliga och försvinner av sig själva, men kommer lukten från avloppet brukar den dröja sig kvar. Det spelar då ingen roll hur många doftljus du använder eller hur bra du är på att städa. Avloppslukt kräver vanligtvis mer omfattande åtgärder för att försvinna. Med det sagt innebär det inte att du måste ringa en hantverkare så fort du känner dålig lukt från avloppet. Om du använder dig av våra knep, men ändå inte blir av med lukten, kan det vara värt att få professionell hjälp. Innan du börjar ta in offerter finns det saker som du kan göra på egen hand för att gå till botten med problemet och sedan åtgärda att badrum luktar avlopp.

Vattenlås är oftast källan till dålig lukt
De allra flesta associerar avloppslukt med golvbrunnen, men sanningen är att vattenlåset oftast är den främsta källan till odörer i badrummet. Det är nämligen vattenlåset som fungerar som en spärr mellan handfat och avlopp och som är till för att förhindra att dåliga lukter tar sig upp. Vattenlås kan se ut på många olika sätt, men består vanligtvis en ett rör som är krökt för att samla upp vatten – som i sin tur samlar upp och blockerar lukten som kommer från avloppet. Luktar det illa i ditt badrum kan det mycket väl bero på att vattenlåset är torrt och uttorkat på vatten. Detta är vanligt förekommande om du inte har använt ditt handfat på länge, t.ex. om du inte varit i sommarstugan på ett tag eller om du varit på semester. För att bli av med avloppslukten kan du då testa att spola igenom handfatet en stund. På så sätt fyller du på vattenlåset igen. Hjälper inte detta behöver du troligtvis skruva bort hela vattenlåset och rengöra det från smuts och sörja som skapar dålig lukt.

Golvbrunnen kan mycket väl vara orsaken
Även om vattenlåset är det du främst bör kontrollera kan lukten även komma från golvbrunnen. Tyvärr är golvbrunnen något som många har på sitt samvete, eftersom den är jobbig, tråkig och ganska äcklig att rengöra. Det gör att man gärna drar sig för att göra det, men här samlas en hel del smuts, hår och hudrester i samband med bad och dusch. Både på utsidan och insidan av golvbrunnen kan det lätt samlas smuts som liknar en geggig, mörk sörja och lukten kan vara mycket kraftig. Se till att skura igenom golvbrunnen ordentligt och ta bort hår och annan smuts som kan vara orsaken. Se därefter till att du inte låter det gå alldeles för länge mellan städningarna.

Tänk igenom arbetsytor när du väljer nytt kök 

En av de viktigaste aspekterna av ett funktionellt kök är arbetsytorna. Om du går i tankar på att renovera ditt kök gör du rätt i att fundera en extra vända på arbetsytorna. Kökets arbetsytor används dagligen i köket och brist på funktionella arbetsytor kan lätt skapa irritation och problem i köket. 

Vad används arbetsytorna till? 

När du planerar dina arbetsytor i ditt nya kök med köksrenoveringstockholmslän.se behöver du först och främst fundera på vad du vill använda arbetsytorna till. Vad och hur ytan ska användas påverkar nämligen hur stor arbetsyta du behöver och vad för material som är lämpligt att använda. Om du bakar mycket kan du exempelvis behöva ha en lättstädad arbetsyta där du kan arbeta med att knåda deg och dylikt. Om du har ett stort hushåll kan det istället ställa högre krav på anpassade ytor, eftersom flera personer kan behöva arbeta i köket samtidigt. Alla har olika behov av sitt kök. Därför är det viktigt att tänka igenom sina behov noggrant i planeringen av sitt kök. Ett välplanerat kök ger plats för sakerna som behöver ta plats och maximerar effektiviteten i köket.  

Varierad arbetshöjd 

En aspekt som är lätt att glömma vid köksplanering är att tänka över arbetshöjden. De flesta väljer en och samma höjd på alla köksbänkar och arbetsytor. Att variera arbetshöjden kan dock vara smart för vissa. Om du har barn kanske du vill låta dem vara med och knåda deg eller laga mat, då kan det vara lämpligt att sätta in en liten lägre köksbänk. Variationen kan även ge ett fint intryck och en härlig känsla i köket. Varierad höjd på arbetsytorna kan få hela köket att se mer levande ut. 

Planera in extra plats 

Planera in extra plats i ditt kök om du behöver det. Om du gillar storbak eller har regelbundna fester kan köket kräva lite extra plats. Då kan exempelvis en köksö vara lämplig att installera i köket. En annan lösning för att få mer yta kan vara en yta som döljs i den fasta inredningen eller ett bord som fälls ner från väggen vid behov. Dessa smarta lösningar kan passa väldigt bra för mindre kök. 

Blanda material för ett levande kök 

För att få ett levande och mysigt kök gör du rätt i att blanda material. Olika material har olika för- och nackdelar. Lås därför inte in dig på att använda ett och samma material till hela köket. Runt diskhon och spishällen kan ett tåligare material vara att föredra, så som sten eller rostfritt stål. Bänkskivan kan istället göra sig fin i trä eller microcement. Tänk på vad ytorna ska användas till när du väljer material. Att blanda några fåtal olika material ger ofta köket ett djup och får det att se levande ut. Var inte rädd för att sätta en personlig prägel på köket, det är trots allt ditt kök. 

Varför anlita en takläggare? 

Är det verkligen värt att ringa in en takläggare när man kan göra jobbet själv? Det finns många fördelar att ringa en takläggare – om det samma gäller att lägga taket på egen hand. 

 

Är priset det viktigaste? 

Först och främst är det viktigt att man som privatperson, familj eller företag ser över ens mål och budget för att kunna lägga taket. Om det är en familj eller privatperson för ett vanlig bostadshus är det möjligt att budgeten inte får spräckas. Något som såklart kan hända, och ofta kan vara fallet. 

 

Men då är det av stor vikt att se över vilka möjligheter som finns. Till att börja med kan ett stort takbyte kosta närmare en kvartsmiljon kronor. En del familjer har råd med det, eller kan ta ett lån, men det är inte fallet för alla. Därför bör de försöka se över möjligheterna på ett bra sätt. 

Att eventuellt byta taket på egen hand är ett vanligt alternativ. När det framför allt gäller tegeltak är det ingen omöjlighet för en relativt händig person att lägga taket på egen hand. Men det kan gälla tak med andra material och fördelarna är många. 

 

I synnerhet handlar det om att dra ner priset. Men det kan också ses som ett familjeprojekt. Att fixa huset kan vara en rolig sak som många i familjen kan delta i. Nackdelen är att det förstås kommer ta längre tid, i majoriteten av fallen, än om en hantverkare skulle stå för arbetet. Men fördelarna med framför allt en lägre kostnad kan såklart övervinna det. 

 

Säkrast att ringa en hantverkare? 

Eller borde man bara ringa en hantverkare? Det kommer att kosta mer pengar, men man kan försäkra sig om att arbetet blir gjort på rätt sätt. Det här är förstås något som varje individ får se över själv. Är fallet så att man inte alls är särskilt händig är det rimligt att inte ens fundera på att lägga ett tak själv. 

 

Men att ringa en takläggare går inte på automatik. Det finns mycket att planera och det är också av stor vikt att kunna se över vilka garantier som finns. Det säkraste kortet för den som inte vet mig sig att de klarar av att lägga eget tak är att kontakta en takläggare. Men för att inte bli lurad är det viktigt att få med flera saker i avtalet. Först och främst en utläggning för priset, så att det inte kommer någon överraskning. Men även garantier om arbetet inte håller önskad kvalitet. 

 

Vilka tak kostar mest? 

Ska man lägga ett tak kan det vara värt att se över sin budget. Vissa tak är helt enkelt dyrare än andra. Men här ska man också se över helheten för att kunna bestämma fördelarna och nackdelarna. Till exempel är ett plåttak generellt betydligt dyrare än de andra alternativen. Det beror på hur man får tillgång till material, men oftast är det ett dyrt alternativ. Däremot är plåt lätt att använda sig av för hantverkarna och det går att lägga på många olika typer av hus, vilket är en fördel om man är osäker på vilket material som ska användas. 

Tegeltak är å andra sidan något som generellt framstår som ett aningen billigare alternativ. Det finns dessutom flera anledningar till att tegel är ett billigt alternativ. Till exempel eftersom materialet i sig är billigare. Ska man då köpa det själv eller be en hantverkare göra det kommer priset att vara lägre än för plåt. 

 Men det finns också en viktig del som många enkelt glömmer av. Det handlar om att tegeltak är något som ganska många privatpersoner kan göra själva. Istället för att be en hantverkare stå för hela arbetet är det möjligt att lägga tegel själv. Det kommer sänka priset drastiskt för den som vill det. 

 

Varför borde man ringa en takläggare? 

Det kan finnas många anledningar att ringa en takläggare. Inte minst för att man bryr sig om sitt tak och sitt hus i helhet. 

Tak

Renovera hela taket eller bara delar? 

Det finns många frågor för den som vill lägga ett tak. Till exempel vad som måste läggas om. De flesta vet att priset för att lägga om hela taket eller bara vissa delar kan påverka priset rejält. Men i vissa fall är det viktigt att göra det ena eller det andra. Om det är stora skador som har skett på taket kommer det troligtvis påverka helheten. Då finns det ingen anledning att börja byta små delar, det kan lika gärna vara så att nästan hela taket är skadat. För att då göra en smart och långsiktig satsning är det smart att renovera hela taket. 

Däremot är det viktigt att se över om man kan återanvända vissa delar av taket, till exempel plattor. Det är inte fallet alla gånger men i vissa fall är det fullt rimligt att återvända takpannorna igen. Ett tips är att fråga sin hantverkare. Hen kommer med största sannolikhet kunna göra en rättvis bedömning om det är möjligt eller inte.